Welkom op de website van Muziekvereniging G.A. Heinze

(voor menu mobiel gebruik klik op logo)

(klik op foto voor vergroting)

Zie altijd eerst onze Nieuwspagina.

 ===================

HISTORIE

Op 1 november 1900 werd G.A. Heinze opgericht.
Onze voormalige 
voorzitter, Betty Baarslag, heeft onderstaand een overzicht gemaakt van 120 jaar geschiedenis tot 2020.

===================

Dag 1 (november 2020)
Beste lezer, vrienden, donateurs en mede-muzikanten,
Hoera! Vandaag is het precies 120 jaar geleden dat onze muziekvereniging werd opgericht! We hadden dit uiteraard graag met een concert met jullie willen vieren, maar helaas kan dat met de huidige maatregelen niet.
We willen dit moment echter niet helemaal langs ons heen laten gaan. De komende weken vertellen we u daarom graag meer over onze leden, onze liefde voor het samen muziek maken en onze favoriete muziekstukken.
Vandaag trappen we af met een kleine geschiedenisles en onze voorzitter Betty Baarslag vertelt waarom zij zo graag muziek maakt.  
Op 1 november 1900 werd de vereniging als fanfare opgericht. De vereniging mocht zich na enige tijd repeteren vernoemen naar de heer G.A. Heinze, een befaamde Duitse componist die in Muiderberg woonde.

Feitje van de dag: muziekles in 1900 kostte 1 gulden per maand!

Betty, dwarsfluit (lid sinds 1 september 1980):
Wat betekent in een orkest spelen voor jou? Ik speel nu al 40 jaar bij de muziekvereniging. Dat betekent ook vele herinneringen aan het spelen in het Orkest bij G.A. Heinze . G.A. Heinze was eens zo groot dat het muziekgebouwtje op de Paulinelaan te klein was geworden. Helaas is dit nu anders!
Zelf speel ik nog steeds met veel plezier en ik behoor nu wel bij “de oude garde”.

Waar denk jij aan bij het 120-jarig jubileum van muziekvereniging G.A. Heinze? Ik denk met veel plezier terug aan optredens in het “Spant” en de optredens met Freek de Jonge, 3 avonden een volle Rijver! Het concert in Naarden 1812 waar de kanonnen afgingen en het hele orkest schrok en opveerde! 4 mei op de Brink is ook altijd indrukwekkend en vind dit altijd bijzonder om dan te spelen.

Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk? Mijn favoriete Muziek “Seven Years in Tibet “ en de mars van Prokofjev, daar word ik altijd vrolijk van! Mooiste muziekstuk vind ik wel “In de Steppen van Centraal Azië !

Ik zou een oproep willen doen aan alle Muiderbergers (en ver daarbuiten )als je een instrument in de kast heb staan waar je ooit mee begonnen bent haal hem uit de kast en kom op dinsdag avond eens kijken en wellicht mee spelen!

Dag 2 (november 2020)

Feitje van de dag: in 1900 huurde je een huis met tuin in de Amsterdamse 2e Oosterparkstraat voor 20 gulden per maand!

Zie hier ook een stukje muziek van componist G.A. Heinze.

Freek, bariton (lid sinds 1 augustus 1984):
Wat betekent in een orkest en bij Heinze spelen voor jou?
Als ik even zo gauw uitreken, heb ik 60 jaar (met enige onderbrekingen) meegemaakt. Even met grote sprongen door de geschiedenis, die ik heb meegemaakt. Op 9-jarige leeftijd als leerling op trompet begonnen. Onze dirigent was toen dhr. Gregoire, een altviolist bij het Orkest van de Omroep. Toen waren we nog een fanfare. Alles was van koper. Het was toen een vrij groot orkest. Op een gegeven moment zakte het ledenaantal en zijn we overgegaan naar een Egerländerkapel. Op concours naar Den Dungen waar we eerste prijzen wegsleepten. Bij een Egerländerkapel horen klarinetten. Er kwamen steeds meer klarinetten en toen was het moment om over te gaan naar een harmonieorkest. Niet lang daarna kwam Peter Rieken in beeld als dirigent. Het was gedaan met de egerländermuziek en er kwam een ander repertoire. Peter Rieken heeft naar mijn genoegen lang dienst gedaan bij G.A. Heinze. Sinds ongeveer een jaar hebben we een nieuwe enthousiaste dirigent Mark. In die 60 jaar heb ik het repeteren met elkaar leuker gevonden dan optreden. Vier instrumenten heb ik versleten nl. trompet, bas, schuiftrombone en bariton. Het is altijd leuk om een ander instrument te ontdekken.
Waar denk jij aan bij het 120-jarig jubileum van muziekvereniging G.A. Heinze? Ons Eeuwfeest heb ik de leukste optreden gevonden. Een microfoon in de beker van mijn bas. Op de CD is deze goed te horen.
Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk? Eén van mijn favoriete muziekstukken is in deze coronatijd dan ook een oppepper, nl de bassolo in Centennial.

Dag 3 (november 2020)

 Feitje van de dag: In 1900 ging het muziekstuk “Finlandia” van Jean Sibelius in première.
Miep, klarinet (lid sinds 1 oktober 1971):
Wat betekent in een orkest spelen voor jou? Het is een deel van mijn leven. De vriendschap, samenwerking, humor en samen iets moois tot stand brengen.
Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk? Na bijna 50 jaar kan ik niet zeggen wat een voorkeur nummer is, maar de melodische stukken, die niet te snel zijn en ik goed kan lezen hebben mijn voorkeur.
Waar denk jij aan bij het 120-jarig jubileum van muziekvereniging G.A. Heinze?
120 jaar Heinze. Tja, een hoop mensen zien komen en gaan. 6e dirigent. 5e voorzitter. Hoogtepunten (Freekconcerten) en dieptes (overlijden van mensen). Heinze ervaar ik als een soort familie, het is nu natuurlijk een onwerkelijke tijd. Ik hoop dat de goede tijd weer komt en we weer het normale Heinze terug krijgen. En ik er nog lang bij kan zijn.

Dag 4 (november 2020)

                                       
Feitje van de dag: In 1900 bestond de wereldbevolking uit 1,6 miljard mensen.  Nederland had een  bevolking van 5,1 miljoen.

Ellen, sopraansaxofoon (lid sinds 1 november 2009):
Wat betekent in een orkest spelen voor jou? Voor mij betekent het spelen in het orkest: samen plezier hebben in de hobby die je uitoefent, samen iets willen bereiken. Muziek maken in een orkest heeft voor mij ook nog een speciaal gevoel omdat ik 32 jaar geleden Marcel heb ontmoet bij het orkest waar wij toentertijd speelden.

Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk? Wat voor mij een heel bijzonder stuk is, is Highland Cathedral. Waarom dit stuk? Doedelzakorkesten vind ik heel mooi. Dat wil niet zeggen dat ik dit de hele dag hoef te horen maar wanneer je een keer op de taptoe van Edinburgh bent geweest snap je misschien wel wat ik bedoel. Dit stuk hebben we gespeeld tijdens de 4 mei herdenking in Muiderberg. Hoewel het een, met alle respect, enorme lawaai gaf tijdens de repetities was het heel indrukwekkend tijdens de 4 mei viering.
Tevens heeft dit stuk voor Marcel en mij ook een zwart randje. Toen vorig jaar plotseling Marcel zijn zus, mijn schoonzus, overleed hebben we dit stuk ook gespeeld tijdens haar afscheidsviering. Dus een heel mooie herinnering met een zwart randje.

Waar denk jij aan bij het 120-jarig jubileum van muziekvereniging G.A. Heinze?
Hoewel ik van de 120 jaar GA Heinze er nog maar 10 jaar op heb zitten zie ik toch een krachtig orkest. Er zijn in de afgelopen jaren vele veranderingen geweest en dan met name leden die door verschillende omstandigheden afscheid van GA Heinze hebben genomen. Ook hebben we sinds kort een andere dirigent wat natuurlijk ook wennen is maar ik ben gewoon heel blij met dit orkest en dirigent en kom iedere dinsdag met veel plezier naar de repetitie toe.

Ik hoop dat ook dat we met z’n allen gezond blijven en dat er weer een periode komt dat we weer ons oude vertrouwde bijdrage aan de samenleving kunnen aanbieden.


Dag 5  (november 2020)

Feitje van de dag: in 1900 vond de eerste vlucht van een zeppelin plaats!

Marcel, trompet (lid sinds 1 november 2009):
Wat betekent in een orkest spelen voor jou?
Het gezamenlijk, als een team, mooie klanken samenbrengen tot een adembenemend geheel om naar te luisteren, waarbij de individuele prestaties worden verbeterd door het geheel.

Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk?
“De Bolero” van Ravel. De uitvoering van Andre Rieu vind ik heel bijzonder.

Waar denk jij aan bij het 120-jarig jubileum van muziekvereniging G.A. Heinze?
In deze tijd, ook vóór corona, is het als vereniging moeilijk om je staande te houden; hoe kun je jeugd aantrekken en aan je verbinden, om zo het voortbestaan van je vereniging te continueren? Overal om ons heen vallen verenigingen om.  Een jubileum van 120 jaar is dus wel iets om trots op te zijn.
Het is jammer, dat door de situatie waar we nu in zitten met corona, geen mooi concert kunnen geven; het niet kunnen samenspelen op zo’n bijzondere gebeurtenis.


Dag 6  (november 2020)

Feitje van de dag: in 1900 gingen werden de metrolijnen van Parijs en Londen geopend.

Rik, alt saxofoon (lid sinds 29-01-2006):
Wat betekent in een orkest spelen voor jou? Het plezier van het samen muziek maken is moeilijk te beschrijven en een ervaring die ik pas op latere leeftijd heb leren kennen, ik ben er gewoon 40 jaar te laat mee begonnen. Dat dit betekent dat je nooit meer de technische vaardigheid gaat halen van iemand die al op jong leeftijd is begonnen, als alles je nog bijna als vanzelf komt aanwaaien, doet niets af aan het plezier dat je er nog altijd aan kunt beleven. In een orkest speel je samen, ieder op zijn eigen niveau en kom je samen tot iets wat groter is dan de losse delen. De mooiste solo partij kan uiteindelijk niet zonder de rest van het orkest om tot een nog mooier geheel te komen.

Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk? Dit is echt een heel moeilijke keuze, er zijn er zo veel, maar ik ga voor:
Edvard Grieg: Peer Gynt Suite No.1 (met name het eerste deel)
Goede twee (ik kan het niet laten) : Pachelbel's Canon, 

Waar denk jij aan bij het 120-jarig jubileum van muziekvereniging G.A. Heinze? Het moet 120 jaar geleden een vruchtbare tijd geweest zijn. Er zijn volgens mij rond die tijd heel veel vereniging opgericht, niet allen voor het maken van muziek, maar ook voor sport en ander activiteiten. Tegenwoordig zie je helaas een totaal ander beeld, bijna elke vereniging kampt met het teruglopen van de leden aantallen, of in ieder geval een vergrijzing. Maar gelukkig zie je ook weer lichtpuntjes, zoals nu met het opstarten van een Leerorkest bij G.A. Heinze. Dit is in lijn met de trend die je ook ziet bij de overheid en het onderwijs, waar het belang van het samen muziek maken weer wordt herontdekt. Samen muziek maken is nu eenmaal een heel plezierige manier om op jonge leeftijd  te leren samen werken en muziek verbreed je kijk op de wereld. Het zou natuurlijk leuk zijn als het leerorkest ook met leerlingen van een al wat gevorderde leeftijd zou kunnen worden uitgebreid, zoals ik zelf ook ooit, nog net aan de goede kant van de 50, ben begonnen. Je bent immers nooit te oud om te leren!

Dag 7  (november 2020)

Feitje van de dag: in 1900 ging de opera “Tosca” van Giacomo Puccini in première.

Anne, klarinet (lid sinds 01-09-1999):

Wat betekent in een orkest spelen voor jou?
Het spelen in een orkest is voor mij een stuk ontspanning en plezier. Het maken van muziek is heerlijk om je hoofd even leeg te maken en vrolijk te worden van alle mooie klanken die een orkest kan produceren.

Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk? Ik heb niet perse 1 favoriet muziekstuk. Ik heb altijd genoten van de Balkan Fantasy die Peter Rieken zelf componeerde. Verder is voor een klarinet Klezmer heerlijk om te spelen. Ook van filmmuziek zoals Pirates of the Caribbean heb ik enorm genoten en nu Aladdin, heerlijk!

Waar denk jij aan bij het 120-jarig jubileum van muziekvereniging G.A. Heinze?
Wat bijzonder dat een muziekvereniging in Muiderberg, een klein dorp, zolang kan bestaan en wat zou het leuk zijn als deze nog jaren blijft bestaan. Eigenlijk was het reden geweest voor een groots feest, zoals bij het honderdjarig jubileum. Helaas dunt het orkest uit en zitten we ook nog eens met corona…jammer…


Dag 8  (november 2020)

Feitje van de dag: Rond 1900 woonden er minder dan 500 mensen in Muiderberg. Nu zijn dat er ongeveer 3000.

Monique, trompet (lid sinds 01-09-2009):

Wat betekent in een orkest spelen voor jou?
Muziek maken met elkaar, ik kan echt genieten van bepaalde stukken en na afloop van een repetitie ben ik een hoop werkstress kwijt (geldt trouwens ook voor koorzang hoor)

Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk?
Ik heb geen voorkeuren, vindt alle stijlen  prima. Ik denk aan Star Wars, Star Trek, American in Paris, The Godfather, Gloria Estefan.

Waar denk jij aan bij het 120-jarig jubileum van muziekvereniging G.A. Heinze?
Het is mooi dat de vereniging al zo lang bestaat maar gezien COVID-19 vraag ik me af hoe lang dit nog doorgaat...we kunnen niet eens een feestje vieren!
Ik geef het heel eerlijk gezegd nog een jaar voor orkest en koor weer kunnen repeteren.

Dag 9  (november 2020)

Feitje van de dag: In 1900 vond de wereldpremière van Sergej Rachmaninovs Tweede pianoconcert plaats in Moskou.

Jan-Willem, bas ((opnieuw) lid sinds 7 november 2000):
Ik ben lid geworden in 1970 van GA Heinze. Eerst noten leren lezen en daarna een instrument. Ik kreeg een alt-hoorn in mijn handen gedrukt. Ik schrok me een ongeluk, want dat wilde ik niet. Ik vond de vorm niet mooi. Ik wilde trompet spelen. Na een poosje kreeg ik dan een trompet. Toendertijd was Marthy nogal populair op tv. Een jonge knaap met een gouden trompet die met 1 hand speelde. Dat ging ik thuis ook nadoen. Totdat de trompet boven op de kolenkachel vanuit mijn ene hand viel. Wat er toen gebeurde ga ik niet vertellen.

Wat betekent in een orkest spelen voor jou?
Het in een orkest spelen betekent voor mij dat we met een heleboel mensen 1 muziekstuk neerzetten. En alles moet kloppen. Tempo, timing balans. Zit 1 iemand te klungelen, dan klinkt het al gelijk niet meer goed. En dat is juist zo spannend dat je dan verantwoordelijk bent voor je eigen partij.

Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk?
Mijn favoriete stuk heb ik ooit gespeeld bij een harmonie in Aalsmeer. Groot avondvullend orkestwerk. The Lord of the Rings. Prachtige compositie. Ik hou van echte orkestwerken. Daar geniet ik van. We spelen bij Heinze ook wel meezingdingetjes. Zoals "we zullen doorgaan", nou daar word ik verdrietig van. Tegenwoordig speel ik de Bas. Het grootste instrument van Heinze. Heerlijke volle diep lage klanken. Dat voel je door je hele lijf. De Bas is de ziel van de muziek. Zonder Bas klinkt de muziek kaal. Dus ja, belangrijk werk.


Dag 10 (november 2020)

Feitje van de dag: De tweede Olympische zomerspelen vinden plaats in Parijs, als onderdeel van de wereldtentoonstelling. Voor het eerst is ook Nederland vertegenwoordigd.

Renske, alt-saxofoon (lid sinds 1 september 2001)
Wat betekent in een orkest spelen voor jou?
In een orkest spelen betekent voor mij dat ik mijn hobby met veel plezier uit kan oefenen en met mensen samen speel die inmiddels veel voor mij betekenen. Ik vind het enorm leuk om met muziek bezig te zijn, zowel muziek luisteren en nieuwe muziek ontdekken als zelf muziek maken. Ik ben van jongs af aan al muzikante en beschouw muziek als iets onmisbaars in mijn leven. Naast het maken van muziek vind ik lid zijn van een vereniging ook een belangrijk sociaal gebeuren. We hebben al veel beleefd met elkaar, zo gingen we een aantal jaren geleden elk najaar op kamp. Deze bijeenkomsten waren altijd enorm leuk en gezellig. Ik speel inmiddels al bijna 20 (!) jaar bij deze vereniging en hoop nog vele mooie jaren muziek te mogen maken.

Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk?
Deze vraag vind ik de moeilijkste die er bestaat! Ik heb niet één favoriet muziekstuk, omdat er zo veel verschillende stukken en stijlen bestaan. Als ik echt moest kiezen zou ik gaan voor filmmuziek (en series) in het algemeen. Ik kan me nog heel goed één van de eerste stukken herinneren die ik mee mocht spelen met het grote orkest: dat was The Mask Of Zorro. Dit stuk vond ik toen geweldig omdat ik thuis ook de serie volgde op tv. Dit muziekstuk opent meteen explosief, gevolgd door een rustiger stuk, om zo vervolgens weer op te bouwen naar het hoofdthema. Naast The Mask of Zorro vond ik Pirates of the Caribbean, The Lion King, Game of Thrones en Avatar ook mooie arrangementen om te spelen.
Een muziekstuk/optreden dat ook veel indruk op me heeft gemaakt is Overture 1812 van Tchaikovsky. Dit concert hebben we in Naarden gedaan in samenwerking met andere orkesten uit de omgeving om zo één groot orkest te vormen. We speelden samen met een carillon dit prachtige stuk, opgevuld door echte kanon schoten en geweerschoten.

Waar denk jij aan bij het 120-jarig jubileum van muziekvereniging G.A. Heinze?
Ik ben dankbaar dat we deze mijlpaal als vereniging hebben behaald en dat we in deze tijd nog kunnen bestaan als vereniging. De huidige situatie zorgt ervoor dat we niet meer op een veilige manier kunnen repeteren of optreden. Dit is erg jammer natuurlijk, zeker omdat we ons 120-jarig bestaan niet zo uitbundig kunnen vieren als we zouden willen. Verenigingen krijgen het steeds moeilijker om hun hoofd boven water te houden, mede door het uitblijven van nieuwe leden. Onze vereniging heeft sinds kort weer een opstaporkest speciaal voor onze jonge leerlingen. Op deze manier hopen we dat we de jeugd kunnen en blijven enthousiasmeren om muziek te maken. En natuurlijk hopen we zo ons 200-jarig bestaan te halen!


Dag 11  (november 2020)

Feitje van de dag: in 1900 werd AFC Ajax opgericht.

Van een van onze leden:
Wat betekent in een orkest spelen voor jou? In een orkest spelen betekent voor mij mijn grootste hobby uitoefenen samen met andere mensen. Het is mooi om met elkaar, ieder met zijn eigen partij, er een geheel van te maken waar echt muziek inzit. De eerste keer dat je samen een nieuw stuk speelt, vraag je je soms af wat het moet gaan worden. En gaandeweg wordt het dan toch weer een prachtig geheel.

Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk? Mijn favoriete muziekstuk is Concerto d’amore van Jacob de Haan. Het is een gedragen stuk met tempowisselingen en mooie melodielijnen. Dit stuk heb ik bij diverse verenigingen gespeeld met telkens een andere partij of op een ander instrument.

Waar denk jij aan bij het 120-jarig jubileum van muziekvereniging G.A. Heinze? Bij het 120 jarig bestaan van G.A. Heinze denk ik aan een hechte muziekvereniging. Van jong tot oud maakt met elkaar muziek, ieder op zijn eigen niveau.


Dag 12  (november 2020)

 Feitje van de dag: In 1900 gaat “Flight of the Bumble Bee” van Nikolai Rimsky-Korsakov in première

Daniël, trombone (lid sinds 1 januari 2006)
Wat betekent in een orkest spelen voor jou?
Sinds 2006 speel ik bij muziekvereniging G. A. Heinze. Ik ben ooit begonnen met de blokfluit, daarna volgde de bariton en toen mijn armen lang genoeg waren, kon ik eindelijk beginnen met die ontzettend mooie trombone. Dit bespeel ik nu nog steeds met veel plezier.
G. A. Heinze is voor mij de start geweest voor de liefde voor muziek. Ik haal er veel muzikale inspiratie uit en dit kan ik weer gebruiken in de kleuterklas waar ik lesgeef. De vereniging is voor mij een gezellige plek waar we samen muziek maken en lekker los kunnen gaan. Ik zit ook naast mijn pa, die de bas speelt. Af en toe wordt er wel een geintje gemaakt door één van ons, waardoor beide niet meer kunnen spelen door het lachen. Ook zitten mijn ‘stiefvader’ Rik en ‘stiefmoeder’ Betty (mevrouw de voorzitter) in het orkest. De vereniging voelt dus voor mij als een warm thuis, waar ik makkelijk mijn ei kwijt kan.
Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk?
Met kerst houd ik heel erg van de uitvoering van ‘De herdertjes’ die Peter Rieken heeft gemaakt
Een ander mooi instrumentaal lied wat ik graag wil delen is ‘Sorry’ van Kyteman: 
Waar denk jij aan bij het 120-jarig jubileum van muziekvereniging G.A. Heinze?
Er zijn voor mij wel honderden goede herinneringen aan G. A. Heinze. Zo hebben we met het leerling orkest waar ik in speelde denk ik wel drie keer een concours gewonnen. We zijn vaak op kamp gegaan met de club en ik moet denken aan de mooie concerten die we hebben gemaakt.
Bij G. A. Heinze heb ik voor het eerst voor een publiek gezongen met het orkest achter mij. Het heeft mij erg zelfverzekerd gemaakt en ik heb hier ontdekt dat je soms gewoon je gekke ideeën moet uitvoeren om te ervaren hoe leuk dat eigenlijk wel niet is.
Als ik terug denk aan vroeger, komt bij mij ook een avond naar voren waar we hebben gemarst in huizen bij de Avondvierdaagse. We liepen een stuk mee, terwijl we muziek maakten. Het leukste van deze avond kwam eigenlijk pas na het meelopen. We werden namelijk in een bus teruggebracht naar ons begin punt. In een rijdende bus hebben we met ze allen meer muziek gemaakt, waardoor er een hele gezellige sfeer ontstond. Ik was op dit moment 10 jaar oud en dit heeft op mij veel indruk gemaakt.

Dag 13  (november 2020)

Feitje van de dag: in 1900 voltooide Gustav Mahler zijn vierde symfonie.

Anita, klarinet (lid sinds 9 oktober 2012)

Wat ik het leukste vind aan het orkest is dat we met alle verschillende mensen hele mooie muziek kunnen maken. De dinsdagavond is voor mij heerlijk ontspannen, af en toe niet met moeilijke stukken, maar altijd gezellig. Soms is het moeilijk te combineren met het werk maar ook van daaruit wordt er rekening gehouden met mijn hobby. De mooiste concerten waarbij ik heb gespeeld vond ik wel de Valentijns concerten. Hier komt ook mijn keuze voor Gabriella's song vandaan. Nog steeds kippenvel.  


Dag 14  (november 2020)

Feitje van de dag:  in 1900 kostte een retourtje Sumatra – Singapore 45 gulden.

Brigitte, baritonsaxofoon (lid sinds 7 januari 1992)

Wat betekent in een orkest spelen voor jou?
Ik ben in januari 1992 op de alt-saxofoon begonnen bij G.A. Heinze en het kostte me wel een aantal maanden voordat ik een beetje mee kon spelen, dat ging toch wel sneller dan in je eentje spelen . Maar wat een kik gaf het om met z’n allen muziek te maken. En dat gevoel is er nog steeds, samen iets moois neerzetten. Na het verdrietige afscheid van Piet van Dijke ben ik op zijn bariton saxofoon gaan spelen. En hoe leuk is het om basloopjes te spelen!

Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk?
Dat is moeilijk kiezen, er is zoveel. Ik houd erg van jazzy stukken en kijk met veel plezier terug naar de samenwerking met Richard en Cleo op Swing op de Brink. Misschien is Mr. Bojangles daar een goed voorbeeld van. Maar ook Rhapsody in Blue van Gershwin, met Ruud van den Brink op piano tijdens de Freekconcerten is mooi.

Waar denk jij aan bij het 120 jarig jubileum van muziekvereniging G.A. Heinze?
Als ik terugkijk zie ik een orkest dat tot bloei kwam in de jaren 90 en verder en leuke uitstapjes maakte naar pop- en jazzmuziek. De concerten in het Spant met onze zuster verenigingen waren voor mij een eye-opener. Dankzij Peter Rieken die alles kon arrangeren hebben we een heel divers repertoire kunnen opbouwen. De concerten met Freek de Jonge waren hoogtepunten en dat heeft de kwaliteit van het orkest echt omhoog gebracht. Andere hoogtepunten: het concert met Gé Reijnders; de Valentijnsconcerten en het eerste kamp op een eilandje bij Giethoorn.

In ons oude gebouwtje aan de Paulinelaan hebben we erg veel plezier gehad en het was wel wennen aan een gedeelde ruimte in De Rijver. En na zoveel jaar Peter Rieken moesten we ook wennen aan een nieuwe dirigent – Mark Beursgens – maar ook dat gaat prima.


Dag 15  (november 2020)

Feitje van de dag:  in 1900 kostte 2 keer per week zangles 40 cent per maand.

Renske, klarinet (lid sinds 1 september 1995):
Wat betekent in een orkest spelen voor jou?
In een orkest spelen is een echte teamsport. Je kan zelf nog zo mooi spelen maar je kan het niet alleen en zonder naar de andere muzikanten te luisteren wordt het niets. En andersom kunnen je mede orkestleden jou ook meetrekken in hun muziek en gaat het spelen dan vanzelf.
Ik vind live muziek luisteren altijd een cadeautje. Zelf muziek maken kan dat gevoel overtreffen. Het is ontspannend maar ook heel uitdagend. Ik ben zelf altijd op zoek naar die momenten waar alles samen komt en je als orkest in een flow terecht komt. Dat is altijd spannend want kunnen we die spanning samen vasthouden tot het eind van een stuk? En vaak geniet ik ook van de vooruitgang die je hoort tijdens een repetitie en het gevoel dat je een muziekstuk echt begint te begrijpen.
Wat is jouw favoriete (instrumentale) muziekstuk?
Een van de meest uitdagende stukken die we als orkest hebben gespeeld en een van de mooiste is voor mij “El Camino Real” van Alfred Reed.
Ik speel graag klassieke stukken en jazz/blues-achtige stukken waarin we lekker kunnen swingen.
Heel fijn ook dat Mark afgelopen jaar Autumn Leaves aan ons introduceerde:
Verder luister ik graag naar de Serenade voor blaasinstrumenten (opus 44) van Antonín Dvořák:
En als laatste Scheherazade van Nicolai Romsky-Korsakov:
 
Waar denk jij aan bij het 120-jarig jubileum van muziekvereniging G.A. Heinze?
Ik vind het heel bijzonder om deel uit te maken van een vereniging die al zo lang bestaat en dan ook nog in een klein dorp als Muiderberg. Ik was 14 toen we de eerste concerten met Freek de Jonge speelden en dat heeft heel veel indruk gemaakt. Het is dankbaar om onze jaarlijkse concerten zoals het Valentijnsconcert, 4 mei en het kerstconcert te doen. Ik hoop dat we na het Corona tijdperk weer ruimte krijgen om groot opgezette projecten zoals het Gé Rijndersconcert en andere samenwerkingen met orkesten uit de regio kunnen doen.


Dag 16  (n0vember2020)

De afgelopen 2 weken hebben wij digitaal ons 120-jarig bestaan gevierd. We hopen dat u het leuk vond om meer te leren over onze geschiedenis. Daarnaast hebben verschillende leden laten horen wat spelen in een orkest en bij een vereniging voor hen betekent.

Onze hartelijke dank gaat uit naar Jan van der Meulen voor foto’s en de verschillende krantenartikelen.

De door de leden genoemde muziekstukken hebben we verzameld in een playlist die hier te vinden is: https://www.youtube.com/playlist?list=PLztOf98XX7kRXcnUw48WlP6EeEC2F8XPE
De lijst is ook beschikbaar op Spotify: https://link.tospotify.com/JnSzhJYcrbb

Op deze laatste dag besteden we ook graag aandacht aan onze jeugdleden. Een aantal van hen speelt inmiddels in ons Opstap orkest. Wilt u zelf of uw kind een blaasinstrument leren spelen? Dat kan via de vereniging in samenwerking met de Gooise Muziekschool. Meer informatie vindt u op de website. 


We hopen weer snel onze repetities te kunnen hervatten en zien u graag weer bij onze concerten in 2021.
Ons leerlingen orkest live

===================

ALGEMEEN

Opgericht in 1900, is G.A. Heinze een bekende vereniging in Muiderberg. Ieder jaar verzorgt de vereniging de dodenherdenking, met aansluitend het Opmaat naar 5 mei Concert. Daarnaast organiseren wij jaarlijks een brunchconcert, donateursconcert, kerstconcert en doen we mee met het Valentijn concert. Ook bij verzorgingshuizen geeft G.A. Heinze regelmatig een optreden.

Om de jeugd nog meer bij onze vereniging te betrekken, starten we binnenkort, in samenwerking met De Gooische Muziekschool, weer met het scholenproject. Leerlingen in groep 5 van de basisschool krijgen muziekles en geven een afsluitend concert met elkaar. Naar aanleiding van dit scholenproject zijn er vorig jaar een aantal leerlingen begonnen met muziekles op diverse muziekinstrumenten. Lijkt het u, als volwassene, ook leuk om les te nemen? U bent altijd van harte welkom voor een aantal proeflessen om eens te ervaren hoe leuk het is om muziek te maken.                       

Onze repetitie is op dinsdagavond van 19.45-22.00 uur in de Rijver te Muiderberg. Op dit moment zijn wij op zoek naar een drummer, mocht u zich aangesproken voelen of iemand weten, neem dan contact met ons op: info@gaheinze.nl of gebruik ons Contactformulier.

Financieel gezien zijn wij onder andere afhankelijk van het ophalen van oud papier en onze donateurs. Van dat laatste kunnen we er nooit genoeg hebben!

Dus: Wilt u ons steunen, word donateur!

Stuur uw gegevens per mail naar info@gaheinze.nl of gebruik ons Contactformulier.                       

Onderstaand het privacyreglement van onze vereniging.

Privacy reglement
Heinze.pdf (13.36KB)
Privacy reglement
Heinze.pdf (13.36KB)

                     


 

Over ons